Hilvarenbeek

Hilvarenbeek
Aflevering 1: Geworteld (deel 1). Een nieuwe genealogische rubrie over beekse en Diessense families, door Ton de Jong:
In de 18e eeuw zijn de ‘overblijvers’ noodgedwongen teruggevallen op de landbouw. Hilvarenbeek (en Brabant!) ging in die tijd door een dal. Een dieptepunt is deze gedwongen veiling van een Otten:
David van Bossij vorster van Hilvarenbeek heeft op 28-7-1741 publiek verkocht met authorisatie vanĀ Pieter Leonardus Dibbits collecteur van Hilvarenbeek het huis, schop en aangelag van Peeter Adraan Otten aan de Voort. De verkoop is tot verhaal van een som van 1 gulden 13 stuivers achterstallige schulden. De weduwe van Gerrit Rooijmans koopt het huis. (Schepenbank Hilvarenbeek, inventarisno 77, folio 262)
Bij de gilden in Diessen en HIlvarenbeek kom je regelmatig de naam Otten tegen. Corstiaen Otten wordt in 1565 vermeld als gildenbroeder van Sint Joris in Hilvarenbeek. De Diessense gilden hebben verschillende Ottens als koning en hoofdman gekend. Geraert Otten schonk het gilde een boek: Deesen boeck hoort toe Geraert Nicolaas Otten, enders dat heft hij voor sijn eijgeb ghelt ghekocht ende die vereert aen den edel gulde broeders van den heilige edel ridder Sinte Sebastiaen tot Diessen 1715 ende die sal als hij doet is sal die goed blijven onder den navollen hoofman voor alle jaere wollen beruste.”
Het is een kopie van een eerder geschreven boek dat waarschijnlijk verloren is gegaan tijdens de oorlogshandelingen van 1702.